Miljenko i Dobrila

MILJENKO I DOBRILA

Legenda iz druge polovine XVII. st. govori o tragičnoj ljubavnoj sudbini mladih ljudi iz Kaštel Lukšića. U plemićkoj obitelji Vitturi rođena je kći Dobrila, a u obitelj Rušinić sin Miljenko. Dvoje mladih zaljubilo se, no nisu se smjeli viđati zbog neprijateljstva između svojih obitelji. Od trenutka kada su roditelji saznali za njihovu vezu, Dobrila je bila pod strogim nadzorom, a Miljenka su roditelji poslali u Veneciju. No nije sve ostalo na tomu. Dobrilin otac ugovorio je vjenčanje svoje kćeri sa starijim trogirskim plemićem. Miljenko je za to saznao i došao iz Venecije upravo u trenutku kada su mladenci izgovarali zavjete te je spriječio vjenčanje. Kako bi je kaznio zbog sramote koju mu je nanijela, Dobrilu je otac poslao u samostan u Trogir, a kako bi spriječio Miljenka da je pronađe, naručio je njegovo ubojstvo koje zbog Miljenkove domišljatosti (prerušio se u fratra) nije uspjelo. Pokušavajući pronaći Dobrilu, Miljenko je došao u sukob sa zakonom i zbog toga su ga osudili na zatvor u Visovcu. Tamo je upoznao bolničarku preko koje je Dobrili slao poruke i ugovorio bijeg. Bijeg mladih natjerao je Dobriline roditelje na popuštanje te su im stoga poručili da se vrate u Kaštel Lukšić kako bi se obavilo vjenčanje. Nakon što je u kolovozu 1690. godine obavljena vjenčana ceremonija, Dobrilin je otac, ne mogavši podnijeti da se njegova kći udala za Miljenka, iz osvete na mostu ispred dvorca ubio svojega zeta. Dobrila je nakon toga izgubila zdrav razum, razboljela se i nedugo potom umrla. Posljednja želja bila joj je da bude pokopana zajedno s Miljenkom u crkvici Sv. Ivana u Kaštel Lukšiću nasuprot dvorca. Na njihovu vječnom počivalištu zauvijek je uklesana poruka “Pokoj ljubovnicima”, a u Kaštel Lukšiću još uvijek postoje oba dvorca, i Vitturijev i Rušinićev.

Autentične kostime, koji zbog kvalitete izrade mogu ujedno biti i muzejski eksponati, za potrebe ove kaštelanske legende osmislila ih je i izradila Nela Martinčić, a glazbu za predstavu skladao je mladi kaštelanski skladatelj Mario Čuljak, koji je ujedno i glumac Kaštelanskog kazališta. Osim kostima, frizura, glazbe, autentičnog okruženja, stila života i međuljudskih odnosa iz 17. stoljeća, i scenografija predstave „Miljenko i Dobrila“ je također dovedena na zavidan nivo, sa stilskim namještajem iz 18. stoljeća.

Autor: adaptacija scenarija Line Bujas
Redatelj: svi zajedno
Igraju: Marin Jelenčić, Nikolina Vuletin, Hrvoje Svalina, Mario Čuljak, Antonija Lisičić, Anita Matijaš, Željana Rogulj, Paul Vinčić, Joško Metličić, Irena Mihić, Ivona Čuljak, Marija Bevanda, Marko Gotovac, Ana Vuletin i Toni Jurić

GALERIJA