Mali princ

Knjigu “Mali Princ”, jedan od najljepših bisera svjetske književnosti, Antoine de Saint-Exupéey je posvetio svom prijatelju Leonu Vertu “kada je bio mali dječak”. Mnogi je, s pravom, svrstavaju u moderne bajke za djecu, ali zbog izuzetne filozofsko – poetske vrijednosti, koja prelazi okvire bajke, možemo je svrstati i u mudrosne knjige za odrasle.

Iako je napisana u vrijeme Drugog svjetskog rata, najvećeg stradanja i razaranja u ljudskoj povijesti, ova knjiga slavi postojanje svijeta i života u njemu.
Elegična priča o ljubavi Malog Princa prema njegovoj maloj planeti B 612 i jednoj jedinoj ruži na njoj, sasvim jedinstvenoj za njega, velika je opomena cijelom svijetu. Mali Princ je, živeći u pustinji, naučio od lisice najveću mudrost da su ljubav, nježnost, prijateljstvo, mir i tolerancija najvrjedniji u životu.
Ako želimo živjeti život obasjan suncem, što bi rekla stara lisica, trebalo bi zauvijek zapamtiti njenu tajnu koja je sasvim jednostavna: “Čovjek samo srcem dobro vidi – bitno je očima nevidljivo.”

Tema nove predstave Kaštelanskog kazališta čiju adaptaciju potpisuje Joško Grgin, a u režiji mu se pridružila Nataša Pavlov, je prikaz povezanosti čitavog svijeta u univerzalnom prostoru. Ideja predstave je podsjetiti gledatelje na bit svijeta koji ih okružuje,
Predstava govori o usamljenosti čovjeka, o prijateljstvu, o smislu života. Mali je princ stranac u našem svijetu, u kojem vladaju druga mjerila i sustav vrijednosti. To mu omogućuje da objektivno vidi gluposti koje činimo, ispraznosti kojima težimo i rituale koje iz dana u dan ponavljamo, držeći ih se ko pijan plota.

Ljudi tragaju za istinom u vanjskom svijetu; traže činjenice, traže opipljive dokaze istina koje se mogu pronaći samo u srcima. Ljubav ne možemo vidjeti – ona se osjeća, dobrotu ne možemo vidjeti – nju možemo osjetiti. Bitno je očima nevidljivo!

U predstavi igraju:
Ana Vuletin (Mali princ)
Ivan Cikojević (pilot)
Ana Grgurević (ruža)
Marija Adam Stojić (lisica)
Sandra Karuza (anđeo)
Ivona Čuljak (vrag)
Ana Matijević (zvijezda)
Antonela Moranduzzo Gradski (radnik)
Marija Jurić (zmija)
Jurica Škalabrin (geograf)
Marin Jelenčić (vladar)
Joško Metličić (biznismen)
Ante Majić (pijanac)

Kostime je izradila Antonija Lisičić Tomaš, a glazbu potpisuju Marija Jurić, Ivan Cikojević, Nataša Pavlov i Renato Vidaković. Svjetlo je oblikovao Toni Jurić, a scenu su izradili Zoran Todorić i Joško Grgin.

Premijerno izvedena: 11.04.2015.